Inicijativa Za radnički Zakon o radu

ZOR je jedan od najvažnijih društveno-političkih zakona i potrebno ga je donositi transparentno pred javnosti umjesto iza zatvorenih vrata.

Predstavljamo vam naš prijedlog ZOR-a. Priključite se inicijativi.

Inicijativa Za radnički Zakon o radu okuplja sindikate, političke stranke, udruge i političke organizacije s ciljem jačanja zakonskog položaja radnika, sprječavanja zlouporaba ZOR-a i poboljšanja radnih uvjeta.

Inicijativa je nastala uoči najava donošenja novog ZOR-a, što se zasad odvija u netransparentnim uvjetima. Budući da se radi o temeljnom zakonu koji uređuje radne odnose, u raspravu o novom ZOR-u mora biti uključena sva zainteresirana javnost. Riječ je o jednom od najvažnijih društveno-političkih zakona koji utječu na životni standard i demografsku sliku našeg društva.

Pod argumentima nužne „fleksibilizacije“ i „jačanja konkurentnosti“, aktualni Zakon o radu iz 2014. donio je nagli porast nesigurnih oblika rada poput agencijskog rada, rada na određeno, rada na crno i drugih, te pridonio masovnom iseljavanju radnika raznih kvalifikacija i zanimanja iz Hrvatske.

Smatramo da se novi ZOR ne smije prilagođavati željama i interesima kapitala u smjeru dodatnog slabljenja prava i zaštite radnika, fleksibilizacije radnih odnosa, rasterećenja poduzetnika na štetu radnika, i slabljenja mogućnosti kolektivnih pregovaranja. Zbog toga se protivimo mjerama poput lakšeg otpuštanja radnika koji imaju ugovore na neodređeno, povećanja dozvoljenih prekovremenih sati, odugovlačenja ugovora na određeno, dodatnog otežavanja prava na štrajk i fleksibilizacije radnog vremena.

Umjesto toga, mi tražimo uvođenje 35-satnog radnog tjedna, ograničenje trajanja ugovora na određeno na godinu dana, jaču radničko-sindikalnu pregovaračku poziciju s poduzetnicima, adekvatno plaćanje dodatnog rada poput noćnog, prekovremenog i drugih, sprečavanje zlouporaba agencijskog rada i rada platformskih radnika, strože kažnjavanje poslodavaca koji krše ZOR, radno vrijeme koje će omogućiti ravnotežu između poslovnog i privatnog života i druge mjere za poboljšanje položaja radnica i radnika.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.